Sommeren kommer og vi tænker på efteråret

D. 18 maj - 2018

 

Folkekirken er ligeså årstidsbestemt som gulerødder og jordbær, der plantes og har sæson. Mens blomstertræerne sender hvide fnug afsted, sidder vi og tænker på hvad vi skal lave til efteråret. Skal de nye konfirmander igen lave små sjove film? Skal vores nye organist Melanie have sit eget country-orkester med til høstgudstjenesten og hvordan skal vi vise beboerne i sognet at det er godt at komme i Seest Kirke?

 

”Hey kirke, skal vi lave noget nutidigt?”

Ikke alt går godt. Vi havde udviklet de mest spændende ”eksistenssamtaler”. Hvor vi sad en flok i kirkerummet med rødvin i glasset og talte om at leve i den digitale verden. Et arrangement for folk mellem 30-80. Men ak, der var kun 2 tilmeldte. Lidt ærgerligt, for jeg er sikker på at mindst 500 voksne i Seest ville have fundet det spændende at tale om. Det er ønsketænkning: Men tænk hvis I kommer nogle af jer og siger: ”Hey skal vi lave noget nutidigt at mødes om i kirken?”. Vi er klar til at starte små finurlige grupper. Gerne nogle hvor enten fællesskab eller fordybelse er kodeord. Hvad med en brætspilsaften?

 

24 flyttekasser flade på 10 minutter

Lige et par glimt af det som har løftet taget i Seest Kirke i vinters.

F.eks. var det sjovt at jeg til konfirmationerne afsluttede talen med at sige: ”Nå nok om alt det om at I ikke skal være digitalt perfekte, nu skal vi høre Jason Mraz pop sang ”Im Yours””. Mraz popsang er en ung, cool, lidt reggae/skater stil sang så konfirmanderne og deres forældre tænkte nok ”Yes”. Men frem stillede Jens sig på 53 år med en mikrofon mens organisten satte sig ved klaveret og spillede enkle akkorder. ”Åh nej” tror jeg, konfirmander og forældre tænkte: ”Det kommer da til at lyde old-fashioned”. Men Jens kunne bare synge popsangen, så den sad lige i skabet! En virkelig cool sang om at turde forfølge sine drømme.

Det var også så skønt at konfirmanderne igen var med på at skræmme de små til halloween. Teaterstykket i år var Voldemort som dukkede op med sin mørke armé. Men graver Jonathan som Voldemort havde revet lige lovlig mange huller i den hvide nylon strømpe, han havde over hovedet som Voldemort, så håret stak ud, og han så ikke rigtig farlig ud. Eller han så faktisk farlig ud. Børnene og Dumbledore stod sammen til gudstjenesten og viste at venskab og kærlighed overvinder Voldemort. Nagini døde ved at få et kys. Til gengæld gjorde ungerne kål på 24 flyttekasser bagefter i skræklabyrinten i sognehuset. Små børn som på 10 minutter kunne blive til papaffald. De var ellers til julebørnehavegudstjenesternes julekalender. Jeg måtte med andre ord endnu engang i Bauhaus.

 

Fremtiden, hvad med fremtiden!

Lige nu har vi ikke et eneste æble på æbletræet. Det er ikke helt sandt, vi ved at vi den 10. oktober holder et foredrag af Steffen Gram om udviklingen i Rusland. Det bliver forhåbentlig til fuld sal i sognehuset. Og om ikke længe begynder jeg at planlægge, hvilken sjov person som skal komme til skolestartgudstjenesten den 14. august. Sidst var Jonathan en skolelærer fra 1700 tallet med pudderparyk. Måske vi skal tage Big Bird ind i år? Han kan tale med Angry Bird om skolestart…

Skærmydsler

Seest ligger jo i grænselandet til Kristkirken. Fordi vi har forskellig teologi, vandrer mennesker over grænsen til og fra os. Jeg skrev om det i Ugeavisen. Om at have forskelligt teologisk udgangspunkt og holdninger. Det er godt folkekirken både rummer gammel teologi og teologi som rigtig gerne vil sparre med nutiden, som f.eks. Voldemort og tanken om at beretningerne er troens fortællinger mere end dokumenterbart sket. Der hvor det er svært for mig som præst, det er når mennesker ikke føler, de lever et kristent liv hvis de –vi- er fraskilte eller gengiftede eller er homoseksuelle. Derfor bliver der debat.

 

God sommer

Kristina Nilsson

sognepræst


Sognepræst (Kirkebogsførende)
Kristina Nilsson
Præstegården, Bredevej 43,
6000 Kolding
Tlf.: 61 62 60 99
E-mail: krn@km.dk